W 2024r. Koło Gospodyń Wiejskich „Złote Wianki” w Daniszewicach zrealizowało zadanie publiczne z zakresu podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej pt. „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”. Jego celem było propagowanie tradycyjnych produktów i kulinarnego dziedzictwa polskiej wsi wśród mieszkańców województwa łódzkiego poprzez zakup wyposażenia niezbędnego do przekazywania i kultywowania tradycji kulinarnych, organizację warsztatów kulinarnych oraz udział w wydarzeniach promujących dziedzictwo kulinarne regionu łódzkiego. Dzięki otrzymanej dotacji Koło zakupiło dwa stoły robocze z półkami ze stali nierdzewnej, dwa duże podgrzewacze do potraw na pastę, dwa termosy gastronomiczne – 10 i 20l. witrynę bufetową chłodzącą dwupoziomową oraz taboret gazowy gastronomiczny niski. Zakup wyposażenia przyczynił się do wzrostu jakości, różnorodności, bezpieczeństwa i estetyki propagowanych tradycyjnych potraw regionalnych zarówno podczas wydarzeń jak i organizowanych warsztatów. Dzięki zakupowi dużym powodzeniem cieszyły się też tradycyjne potrawy regionalne serwowane przez członkinie i członków Koła na stoisku podczas Dni Gorzkowic oraz Dożynek Powiatu Piotrkowskiego. Ostatnim działaniem, które Koło zrealizowało w ramach zadania była organizacja międzypokoleniowych warsztatów przygotowywania tradycyjnych potraw wigilijnych.
Zadanie finansowane z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego.
Wpisany przez: MS